Inloggen

Berichtenarchief

Tweede struikelt over Aalsmeer

Het Tweede Team verloor thuis van Aalsmeer 1 in de 5e ronde van de promotieklasse . Tegen het op rating zwakkere Aalsmeer werd hier en daar onder de maat gepresteerd, waarvan door de tegenstanders werd geprofiteerd.

Op de laatste 2 borden werden de punten verblunderd door John Leek en Ton Fasel. Ton verloor al heel snel een stuk door het uitvoeren van een incorrect combinatietje. Hij zwoegde nog een tijd door, maar dat zette geen zoden meer aan de dijk. John zette zijn partij goed op, maar hij gaf in het middenspel eerst een pion weg en wat later een stuk, waarna de stukken in de doos konden.

De hieruit voortvloeiende 2-0 achterstand kon nog worden goedgemaakt door Leo van Steenoven en Ronald Groot. Leo won met wit vroeg in de partij een pion, hield zijn tegenstander onder druk en bereikte een gewonnen eindspel. Ronald nam met zwart in het middenspel het initiatief op de damevleugel, wat resulteerde in een voor de tegenstander lastige situatie, waarop hij niet goed reageerde, waarna Ronald een stuk kon winnen en de tegenstander opgaf.

Bij de stand 2-2 stonden we er nog redelijk tot goed voor op de andere borden, maar Henry Veneman, Dirk van der Meiden en Marten Coerts konden goede standen niet tot winst voeren. Sterker nog, Dirk en Marten, die in het middenspel lang beter stonden, verloren.

Henry, die een verzwakking op de koningsstelling van zijn tegenstander had gerealiseerd, kon in het eindspel geen beslissend voordeel bereiken en moest genoegen nemen met remise.

Bert Buitink had intussen wel een vol punt gescoord. Hij belandde, niet voor de eerste keer dit seizoen, in een lastig eindspel, dat hij, evenals de vorige keren, tot een goed einde wist te brengen, waarmee hij zijn totaalscore op 4½ uit 5 bracht.

Er werd dus verloren met 3½-4½, waarmee we de kans om de koppositie over te nemen van De Wijker Toren 2, dat ook verloor, hebben laten lopen. Door andere verrassende uitslagen, waaronder het gelijke spel van ons Derde Team tegen Caïssa 1, blijft het Tweede op de tweede plaats in de promotieklasse.

  DE WAAGTOREN 2 AALSMEER 1 3½-4½
1. Henry Veneman (2079) Rik Konst (1993) ½-½
2. Dirk van der Meiden (1943) Piet Geertsema (1915) 0-1
3. Ronald Groot (1949) René Pijlman (1967) 1-0
4. Leo van Steenoven (1978) Peter Buis (1806) 1-0
5. Marten Coerts (1936) Jeroen Cromsigt (1925) 0-1
6. Bert Buitink (1891) Elham Wasei (1665) 1-0
7. John Leek (1916) Ferry Weverling (1725) 0-1
8. Ton Fasel (1796) Vincent Jongkind (1933) 0-1

4 comments to Tweede struikelt over Aalsmeer

 • marten coerts

  Er zijn van die partijen waarvan je denkt: dit is echt de allerlaatste keer dat ik achter een schaakbord ga zitten…Afgelopen zaterdag was er dus zo eentje. Eerst heel goed staan, dan tig keer remise kunnen maken en uiteindelijk na bijna 6 uur spelen toch nog een nul aan den broek. De oorzaak? Natuurlijk wederom veel te lang nadenken over onbenullige zetten in plaats van te vertrouwen op – wat ik dan maar schaakintuitie noem – daardoor in tijdnood te komen, en dan tot twee keer toe te blunderen. (Soms denk ik weleens dat ik veel beter zou spelen als ik een half uurtje had in plaats van twee uur!) Plus niet te vergeten; een ongelooflijke domme 41ste zet(Een bekend fenomeen!)door in plaats van met de loper op d6 terug te slaan, 41..Txd6 alsnog gemakkelijk remise had gemaakt.Kortom, zaterdagnacht niet erg lekker geslapen. Hetgeen ongetwijfeld ook voor mijn oude strijdmakker de heer Van der Meiden zal gelden ..

  Groet,
  Marten

 • TF

  Na ongelovelijk gepruts rond zet 8 (stuk voor 2 pionnen) heb ik na afloop moeten kiezen voor Yubitsume. Dit geldt waarschijnlijk ook voor John.

  Volgend jaar team 7?!

 • DvdM

  Beste teamgenoten en speciaal Marten,
  Ik heb zeker slecht geslapen. Ik heb nog steeds een naar gevoel en dan druk ik mezelf zachtjes uit.
  Ik voel me hoogst verantwoordelijk voor de nederlaag van ons team. Ik had mijn tegenstander aardig in de verdrukking gebracht. Na het vrijwillige Kf8 wist ik zijn koningsstelling aardig te verzwakken. Ook op de damevleugel en in het centrum stond ik comfortabel. De beste man hing in de touwen en en moest hem alleen nog een laatste stoot geven. Wat was de eenvoudigste manier? 30. Met La5! (een zet die ik overwogen heb te spelen) offer ik een stuk en win er vervolgens 2 terug. Maar plots zag ik spoken op de onderste rij en besloot meteen een slechte verdedigingszet te doen. Even later waren de rollen omgedraaid en kon zwart mij zeer langzaam uitroken. Even leek ik nog remise kansen te krijgen hetgeen ik dan ook aanbood, maar hij gunde me geen blik waardig en met alleen maar krachtzetten maakte hij het uit! Wat een teleurstelling. Stilletjes heb ik het Gulden Vlies maar verlaten. De volgende dag heb ik alles gegeven tijdens de halve marathon van Egmond. Uitgeput kwam ik aan. Ook hier een nederlaag met 52 minuten achter de winnaar Dawid Wolde. Wat een klote weekend!

 • Leo van Steenoven

  Jongens kom op, de volgende ronde zetten we het gewoon weer recht!

Geef een reactie