Inloggen

Berichtenarchief

De Waagtoren 2 – Kennemer Combinatie 4

In de tweede ronde van de promotieklasse won het Tweede met 5½-2½ van Kennemer Combinatie 4. Een gezonde overwinning, maar je kunt het ook zien als een goede prestatie van de tegenstanders die met gemiddeld 200 (!) ratingpunten minder in het Gulden Vlies aan tafel schoven.
Henry Veneman was het eerste klaar. In een Siciliaan werd tot remise besloten na 28 zetten, zonder dat er iets bijzonders was gebeurd. Hierna won Wim Nieland. Hij verraste zijn tegenstander op de 19e zet met een schijnoffer, dat een stuk opleverde. Na 34 zetten konden de stukken in de doos.
Ook Wim Andriessen speelde remise. Het was zijn dag niet. Volgens eigen zeggen had hij   spoken gezien tijdens de partij. Wat hij niet had gezien was dat hij op de 20e zet met een combinatie van 1 zet een toren had kunnen winnen. Het kan niet altijd goed gaan en halve punten tellen ook mee.

Ton Fasel viel op het laatste moment in voor Dirk van der Meiden, die in het Eerste moest invallen. Hij toverde een vol punt binnen na een aantal krachtzetten uit het niets, waarmee hij zijn tegenstander na 27 zetten tot overgave dwong. De naast hem schakende John Leek deelde vervolgens na 23 zetten het punt met zijn tegenstander in een vastgelopen stelling van waaruit het lastig leek om verder te komen.  
Intussen had Leo van Steenoven in een degelijke partij een gezonde pion veroverd. Toen hij ook nog een goede loper tegen een slecht paard wist te creëren was het eind van de partij nabij. Zijn tegenstander ging in verloren stand door zijn vlag op zet 38. Met deze winst kwam het Tweede op 4½ bordpunt en waren de 2 wedstrijdpunten dus binnen.
Bert Buitink kreeg 1.b4 tegen zich en bleek goed op de hoogte. Hij zag op de 8e zet af van een kansrijk positioneel kwaliteitsoffer en speelde gedegen door tot de 34e zet, waarop hij remise aanbood. Tot zijn schrik merkte hij, nadat het bod was aangenomen, dat hij een pion voor stond. Gelukkig bleek bij de analyse dat Bert bij doorspelen snel een pion zou verliezen en dat de stand op het bord bij het remiseaanbod gelijk was.
Het aanvalsplan van Marten Coerts kwam deze keer niet goed uit de verf. Zijn tegenstander liet zich niet uit de tent lokken en stelde zich afwachtend en verdedigend op. Marten had er geen goed antwoord op en moest toelaten dat zijn tegenstander in het middenspel langzamerhand beter kwam te staan en een pion won. Het begon er tenslotte voor Marten somber uit te zien, maar zijn tegenstander hielp hem op de 35e zet uit de brand met een remise aanbod.

 

De Waagtoren 2          -  Kennemer Combinatie 4

 
1.

Henry Veneman (2079) -  Ad Hendrikse (1920)

½-½

2.

Wim Andriessen (2040) -  Richard Breurkes (1629)

½-½

3.

Wim Nieland (1987) -  Paul de Ron (1664)

1 – 0

4.

Leo van Steenoven (1978) -  Roy Schimmel (1881)

1 – 0

5.

Bert Buitink (1891) -  Frank Taylor (1790)

½-½

6.

Marten Coerts (1936) -  Sebastiaan Kerkvliet (1733)

½-½

7.

Ton Fasel (1796) -  Koos Min (1812)

1 – 0

8.

John Leek (1916) -  Bart Feltman (1600)

½-½

   

5½-2½

5 comments to De Waagtoren 2 – Kennemer Combinatie 4

 • Jan Poland

  Frits is wel erg lief voor Wim A, Marten C en John L, gezien de rating van de tegenstanders. Het geeft de overwinning van Ton nog meer glans, hij was de enige die op papier een sterkere tegenstander had. De knoet er maar over, Frits.

 • Willem Andriessen

  Frits, ik schaam me diep voor mijn geknoei en ik ben dan ook tot zelfkastijding overgegaan.
  Maar waar bemoeit die Jan Poland zich mee. Ik heb minstens drie partijen bij het Eerste gezien, die technisch verloren stonden en waar, wonder boven wonder, nog twee punten uit werden gescoord.

 • drulovic

  Willem, ik neem aan dat je niet mijn partij bedoelt? Na 16 zetten stond ik huizenhoog gewonnen, maar breide hij er nog één trucje in, waar ik uiteraard intuinde: dameverlies. Daarna stond ik niet technisch verloren, maar gewoon totaal verloren. Het uiteindelijke eindspel dat ontstond was erg interessant, maar ik kwam in 6 verschillende varianten 1 zetje te kort voor de winst.

 • Konijntje

  Ik stond trouwens nog wel verloren, mijn tegenstander had twee keer een winnende koningsaanval kunnen beginnen, 1keer met Lf4, wat Frank ook al aangaf in de analyse.

  En over de uitslagen van Wim A, Marten C en John L: de ene teamleider noemt het een goede prestatie van de tegenstander, de ander gaat met de knoet over zijn eigen spelers, zo heeft iedere teamleider zijn eigen stijl 😉

 • Jan Poland

  Tja Wim, ik vul ook wel eens een reactieformulier in en dat dan ook nog 3 spelers van het 1e uit verloren stellingen hele en halve punten weten te halen getuigt van doorzettingsvermogen en zitvlees. Ik ga dan ook niet de tegenstander prijzen en zeker die van Frank niet. Persoonlijk vind ik dat met het prijzen van de tegenstander op verhullende wijze de eigen speler te kakken wordt gezet. Zo spaar je de kool en de geit. Ik speel het liever open, qua stijl.

Geef een reactie