Jan Poland

Pionnen in de hoofdrol

By Published On: 6 februari 2017Categorieën: De Waagtoren 1 (2016-2017), VerslagenViews: 16231 Reactie on Pionnen in de hoofdrol

Voor de 6e ronde moest het team vroeg uit de veren, de strijd speelde zich ditmaal af in Enschede tegen SG Max Euwe. Een trip van 2 uur en dat met zijn zessen in een auto, de jonkies vanzelfsprekend helemaal achterin. Aangezien Frank van Tellingen verhinderd was vond ik een invaller in Peter Hoekstra, die zich vervolgens ziek meldde en na enig zoeken werd Ruud Adema bereid gevonden in te vallen en zodoende vertrokken wij met zijn zessen uit Alkmaar. Een partij was in januari vooruit gespeeld door Frank Agter en, achteraf, gelukkig anders hadden wij met zijn zevenen op reis gemoeten en dat was net teveel voor één auto. Zonder problemen arriveerden wij tegen enen in een tamelijke troosteloze buitenwijk van Enschede.

Ik was blijkbaar nog niet goed wakker want ik wist op te merken dat er een bord te weinig was klaargezet maar de scheids hielp mij snel uit de droom. Om maar gelijk met Danny te beginnen, hij speelde de mooiste partij van de middag. Op het bord kwam het ‘Daan’ systeem en de tegenstander meende op de 23e zet een tijdelijk pionoffer te moeten brengen, maar hij zag het kleinood niet terug. Met een paar fraaie zetten bouwde Danny zijn voordeel uit, omzeilde alle trucs van de tegenstander, won nog een pion en het eindspel met Loper tegen Paard en 2 pluspionnen werd op de 57e zet in winst omgezet. Maaike had blijkbaar haar middag niet of ze was nog niet bekomen van de Tata week maar door een onnauwkeurigheid verloor zij op de 25e zet een pion op d6. De tegenstander speelde het verder netjes uit en hoewel Maaike doorging tot de 62e zet beet zij uiteindelijk in het stof. Jeroen bleef zijn stijl trouw door zijn pionnen op te spelen en zodoende ruimte overwicht te krijgen. Daarna was het zoeken naar de juiste methode om de vijandelijke stelling te kraken. Aangezien beide spelers lang gerokeerd hadden en de strijd zich in eerste instantie op de koningsvleugel afspeelde stonden daar de zware stukken opgesteld. Jeroen opende de a-lijn, bracht bliksemsnel een Toren naar a1, daarna de Dame via d1 naar de a-lijn en het was in een klap over.

Jos was ook niet in goeden doen, na een gelijkwaardige opening meende hij op de 13e zet zijn Paard naar e5 te moeten brengen. Daar stond het beestje ongedekt en de tegenstander maakte daar handig gebruik van door een pion te winnen. Zonder enige compensatie voor het verloren kleinood spartelde Jos nog wat tegen maar de tegenstander bracht netjes zijn punt binnen. Frank Agter had zoals gemeld al in januari het team op voorsprong gezet door al op de 11e zet een pion te winnen en bouwde het voordeeltje rustig uit.Na nog een pion te hebben gewonnen hield de tegenstander het op de 53e zet voor gezien. Rob Konijn deed het ook al met een pionwinst op de 21e zet, verbruikte gewoontegetrouw veel tijd maar had de stelling volledig in zijn greep. Kleine dreigingen werden netjes gepareerd en met zijn Loperpaar maakte hij het de tegenstander zo lastig dat deze een stuk kwijt raakt. De geforceerde Dameruil die volgde gaf hem een eenvoudige winst. Daan Geerke zou mij de stelling laten zien na de 41e zet want ik had niet gezien hoe hij zijn stelling tot winst had gevoerd. Hij wist een Toren op de 8e rij te krijgen maar profiteerde daar niet volledig van, Tb8 was beter dan Td8 want op b7 stond een Loper en op b6 een ongedekte pion. Maar de variantenboom die beide spelers op het bord toverden verhinderden de slotfase, bovendien was het al zo laat dat wij naar huis wilden en ik weet dus nog steeds niet hoe het afliep en ja, zijn notatie is qua leesbaarheid gelijk aan de kleitabletten uit de 3e eeuw v C. Ruud Adema speelde zich via de Caro-Kann opening naar een gelijke stand waar vroeg de Dames werden geruild en na 30 zetten had Ruud nog maar 6 minuten op de klok en deed, na overleg, een remiseaanbod wat de tegenstander zonder probleem aannam.

Details:

image

One Comment

  1. Frits Leenart
    Frits Leenart 7 februari 2017 at 00:30

    ‘De jonkies helemaal achterin’, is dat een eufemisme voor ‘Maaike en Danny in de achterbak’ ?

Leave A Comment