Kevin

Kopmannen Luuk en Kevin wijzen jeugdteam de weg naar top 4 op NK

Verslag van Kevin Brands:

Zaterdag 3 oktober speelden Luuk en Kevin van de Waagtoren samen met Julian & Marit de Boer van Schaakmat onder de naam De Waagtoren/Winterkoning weer in de meesterklasse D in Rosmalen. Na een kleine teambespreking met Ruud kwamen we (iets te laat) in de speelzaal aan. We speelden tegen S.V. Topschaak Brabant D1, met sterke spelers op de eerste twee borden. Luuk speelde tegen Joppe Raats (1438). Joppe gaf echter snel een stuk weg! Hij probeerde op het laatst nog een mataanval, maar Luuk doorzag alles en sleepte de winst na lange tijd binnen. Kevin speelde tegen Yinchen Han (1390). Hij kwam de opening feilloos uit met een kleine plus, die hij al snel wist uit te breiden tot pionwinst. Kevin kwam uiteindelijk in een (verloren) toreneindspel terecht, waarbij de tegenstander drie vrijpionnen had. Kevin wist er twee op te ruimen en Yinchen kon alleen in een remise eindspel komen met toren tegen pion, dit wou hij echter niet, waardoor Kevin gewoon in een toreneindspel kwam met een pion meer. De winst was binnen. Hierna speelden we tegen Klim-Op D2. Luuk speelde tegen Cedric Kerkmeester (1304).
Hij kwam een stuk voor te staan en wikkelde het spel netjes af. Cedric was kansloos. Kevin speelde tegen Dominggus Paays (1037). Hij gaf snel een pion weg, maar had compensatie door een halfopen d-lijn. Hij kon hier echter geen gebruik van maken, want Dominggus gaf al snel een toren weg. De partij werd snel gewonnen. Deze partij kon bestempeld worden met Leo’s beroemde term: “campingschaak”. De laatste ronde van die dag, allemaal moe van de lange partijen, speelden we tegen Klim-Op D1. Luuk speelde tegen Tommy Tran (1299). Luuk kwam een kwaliteit voor te staan, maar de vermoeidheid sloeg toe in een eindspel met twee lopers tegen een toren en loper. Na een loperruil kwam Luuk in een remise eindspel terecht. Kevin speelde tegen Liqin Lu (1117). Hij kwam de opening uit met een kleine plus en kwam na afwikkelen in een gewonnen eindspel met een toren op de zevende rij. Liqin verdedigde goed en ook bij Kevin sloeg vermoeidheid toe. Hij dacht een pion te kunnen winnen, maar kwam in een eindspel met ongelijke lopers, remise. Natuurlijk hebben we nog twee sterspelers Marit en Julian de Boer van Schaakmat op bord 3 en 4. Zij waren verantwoordelijk voor belangrijke punten die er voor zorgden dat wij op de tweede dag op een 4e plek eindigden.

Julian kon niet van elke speler boven de duizend winnen, maar won er een paar wat behoorlijk knap is voor een speler met een rating van 820. Hij haalde op het derde bord 3 uit 6 tegen spelers van gemiddeld 895. Marit kon heel wat winnen van 700 spelers en haalde ook belangrijke punten binnen. Marit haalde 3,5 uit 6 tegen spelers van gemiddeld 769 en eindigde daardoor met een kleine min in de TPR vergeleken met haar rating, maar ze heeft wel een fantastische ervaring opgedaan.

7 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 4 oktober 2015 at 21:26

    Kan iemand bij de bond niet een keer zijn verstand gebruiken en pleiten voor het afschaffen van de jeugdrating. Compleet absurd dat ding.

  2. Kevin
    Kevin 5 oktober 2015 at 09:36

    Zolang Luuk de wedstrijdleiding tot drie maal toe tijdens dit NK de schaakregels moet gaan uitleggen, en dus heel begrijpelijk boos word omdat hij “afgescheept” dreigt te worden en er vorig jaar tijdens de PK-C in Haarlem niemand van de organisatie aanwezig was met een “soort van schaakscheidsrechters-opleiding”. Dat is nota-bene een plaatsingstoernooi “voor een officieel NK en geen “pim pam pet toernooitje”.

    Iedere zelf respecterende handbal/voetbal organisatie heeft wel een cursusaanbod voordat je zoiets mag organiseren. Bij schaken werkt dit blijkbaar anders 🙂

    Gelukkig hebben ze bij Caissa-Eenhoorn na het horen van mijn feedback, wel voor een wedstrijdleider MET schaakcursus-diploma ingezet bij het daaropvolgende toernooi na het teleurstellende PK-C ter ondersteuning van de organisatie. Dat vind ik nou weer klasse, meteen handelen in plaats van je “op je…..getrapt voelen”.

    Met andere woorden, ik heb weinig hoop dat de jeugdratings worden afgeschaft, waar ik overigens een groot voorstander van ben.
    (geschreven door Michel)

  3. Avatar
    Theo 5 oktober 2015 at 17:22

    Wie ben jij Michel, achternaam graag?

  4. drulovic
    drulovic 5 oktober 2015 at 18:46

    Zal vader Brands wel zijn, neem ik aan (?)

  5. Kevin
    Kevin 5 oktober 2015 at 19:21

    idd Drulovic….die met die puntneus en brilletje…

  6. Leo van Steenoven
    Leo van Steenoven 5 oktober 2015 at 20:15

    Ja, die Michel kun je er wel bij hebben als het rellen wordt… 😉

Leave A Comment