Willem Andriessen

Danny, krachtige kopman van het Eerste

Na een uitstapje naar Purmerend kwam Danny de Ruiter weer terug op het vertrouwde nest en bewees opnieuw hoe belangrijk hij is voor het Eerste team. Een score van 7 uit 9 (wat eigenlijk 7½ uit 9 had moeten zijn als hij uit teambelang tegen MSV een remisestelling niet had geforceerd) zegt op zich al genoeg, maar zijn solide en beheerste spel was ook een voorbeeld voor de teamgenoten. Voor Danny was het mislopen van de promotie naar de Eerste klasse ook een persoonlijke teleurstelling. Hij had natuurlijk gehoopt op sterkere tegenstanders, want in feite had hij dit seizoen maar twee spelers (Gijswijt en Berendsen) waar hij zijn handen vol aan had. In de Eerste klasse wemelde het dit seizoen van titelhouders, waaronder meer dan tien grootmeesters (Wouter spoelman, Jan Timman, David Klein, Paul Motwani, Maarten Solleveld, Hans Ree, John van der Wiel, Sergey Fedorchuk om er een paar te noemen), daar lik je je vingers bij af als jonge ambitieuze speler. Danny had zich het begin van het seizoen mede ingespannen om een training voor de top op poten te zetten. Hij had bijvoorbeeld een plan bedacht dat ook andere leden als toehoorder hieraan deel konden nemen als ze zich als sponsor zouden aanmelden. Maar helaas, net als voorgaande jaren stierf het opzetten van een training ook dit keer een langzame dood.

De belangrijkste partij van Danny van dit seizoen tegen Bart Gijswijt van HWP heeft u al kunnen bewonderen. Hij werd op 15 december 2014 op deze site gepubliceerd, met het commentaar van Danny zelf. Hierbij nog twee voorbeelden hoe hij wat mindere spelers aanpakte.

imageDiagram na 13…b6 uit De Ruiter- Zeeman

De speler van Almelo had alle lichten op groen gezet voor zijn tegenstander. Danny liet zich niet smeken en er volgde dan ook 14.a5! bxa5 15.bxc5 Pxc5 16.Pxc5 dxc5 17.La3 Ld7 18.d6! en nadat Zagar Zeeman nog demonstratief 18…Dxd6 had gedaan gaf hij meteen op.
Interessant was de partij uit de laatste ronde tegen Timo Oehne van de schaakclub Lonneker. Door de rokade uit te stellen werd de tegenstander extra onder druk gezet. Aanvankelijk verdedigde de jonge Duitser zich goed, maar toen hij de h-pion op zich af zag komen raakte hij toch een beetje van slag. Deze partij, met enige aantekeningen, kunt u hier vinden.

One Comment

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 9 mei 2015 at 17:04

    Danny heeft een heel goede speelstijl ontwikkeld met een goede balans tussen positiespel en tactiek en bovendien met een goede efficiënte manier van rekenen en praktische techniek. Eerst nog met ups en downs, maar nu echt solide op 2300+-niveau. Een goed voorbeeld voor ons allen, maar dan nog jong van geest natuurlijk.

Leave A Comment