Willem Andriessen

Dromers en Dommerikken kunnen beter niet combineren

Rond vijven verliet ik de speelzaal waar de Waagtorenteams strijd leverden en maakte nog net mee hoe Frank van Tellingen in de analyseruimte aan omstanders liet zien hoe hij had kunnen (moeten) winnen. Een eenvoudige opbouwzet Th1-e1 zou ook het laatste stuk in stelling hebben gebracht en de tegenstander zonder tegenkansen hebben gelaten. Maar Frank wil nog steeds spelen als zijn grote voorbeeld Mikhail Tal en droomde zich een combinatoir slot van de partij. Maar er zitten soms (!?) gaten in de ingewikkelde combinaties van Frank en dat bleek ook nu het geval. Het was ook gewoon dom om op dat moment te gaan combineren. Combinaties (offers) hebben namelijk ook de eigenschap dat het tegenspel makkelijk is. Meestal moet er iets teruggeslagen worden of een andere gedwongen zet worden gedaan. De belaagde tegenpartij kan zich daarbij op één doel richten: ‘zoek het lek in de combinatie’. Een opbouwzet als het genoemde Th1-e1 heeft daarbij het voordeel dat de tegenpartij nu zelf een zet (plan) moet bedenken. Ondanks het ruime ratingverschil had de Meppelaar geen moeite het lek te vinden en mocht Frank nog blij zijn dat hij met remise wegkwam. En het laat zich denken, in de eindstand stond de toren nog steeds ongebruikt op h1.

En het zag er een uur eerder zo veelbelovend uit. Frank ging dus soepel winnen, wellicht in de beheerste stijl van Karpov, van wie hij net nog een monografie aan Ruud warm had aanbevolen. Daarnaast hadden Herbert en Maaike zich helemaal los gewerkt uit nogal benarde posities en beiden een pion gewonnen met goede kansen op de volle winst. Jos had het echter moeilijk tegen veteraan Jonkman, terwijl Danny de strijd gaande hield in afwachting van de gebeurtenissen aan de andere borden. Al met al zag het er naar uit dat de nederlaag van Rob tegen GM Dennis de Vreugt, die zich naar bord vier had laten zakken, volledig gecompenseerd kon worden.
Het liep anders, zoals we al weten. De remise van Frank bedierf het feestje al bij voorbaat. Tenslotte was het alleen Maaike die wist te winnen, hoewel daar een klein wondertje voor nodig was. Een moment van onachtzaamheid had haar de pluspion gekost en een doodse remisestelling was het resultaat. Maar Maaike’s onverzettelijkheid mag een ieder tot voorbeeld strekken en de beloning bleef niet uit. Bas de Boer, tegen wie Maaike vooral niet had willen spelen mede vanwege zijn lage rating, liet met zijn eindspel zien dat hij terecht een rating van in de 1600 heeft.
Frank geeft in zijn beschouwing ‘vormcrisis en gebrek aan spelroutine’ als excuus voor de nederlaag. Hoezo? Was MSV ineens een wonderteam ondanks dat ze gemiddeld bijna 100 rating punten minder hadden. Slechts één speler van MSV had een ratingoverwicht, te weten GM De Vreugt met 2408 tegen 2089 van Rob. Aan alle zeven overige borden hadden wij een ratingoverwicht, waarvan de meest sprekende waren: Frank met rond de 250 punten, Herbert 100, Maaike 400, Daan 200. Aan de andere borden was het 50 of minder punten.
Ik denk dat een blik op de scoretabel van de teams in 2a meer zegt over de positie van het Eerste. Tegen alle drie de concurrenten werd verloren, terwijl van de zwakkere broeders dik werd gewonnen. Ik denk dat met uitzondering van Danny (die zich deze keer voor het team opofferde door remise uit de weg te gaan) en Maaike, die met een score van 7½ uit 8 nog meedingt naar de positie van beste speler uit de KNSB-competitie, het team als geheel, niet rijp is voor een plaats in de Eerste klasse. Laten we daarom extra blij zijn met de verrichtingen van het Tweede en Derde team, die dit seizoen alle verwachtingen overtreffen. Het meest opmerkelijke van de overwinning van het Tweede was het feit dat de drie winnaars dat deden ondanks een lagere rating dan hun tegenstanders. Jeroen Smorenberg had 60 punten minder, Piet Pover zelfs 112 en Shannon Vlaar 110 punten. Peter van Diepen geeft hoog op over de overwinning van Shannon, daarom aan haar de eer een partij te presenteren. Dat Shannon haar wilde haren nog niet kwijt is leert de analyse die u hier kunt vinden.

30 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 23 april 2015 at 07:20

    Wim, je suggestie is onjuist. Geenszins zou ik een stelling als in de partij tegen Davids (die ik zal laten zien) combinatoir af willen maken. Eerder is het concentratieverlies, een moment van onachtzaamheid om in zo’n stelling Lxd6 te spelen. Er zat geen idee achter, geen controle – ik had simpelweg gemist dat er nog een glimp van tegenspel zou zijn. “het maakt niet uit wat ik doe” is de gevaarlijkste gedachte in een gewonnen stelling, er is altijd nog een verborgen mogelijkheid op tegenspel.

    Wat betreft het ratingoverwicht: ik denk dat dat niet veel zegt. Het gaat om de trend.
    Daan, Gerard en Jos hebben de laatste tijd een vrije val ingezet. Dan maakt het niet uit of je tegen 1800 of 2100 speelt, je kunt dan van iedereen verliezen. Als je realistisch bent is de vraag waar dat aan ligt. Zelfvertrouwen, spelen met of zonder ideeën, gebrek aan objectiviteit in een stelling, gebrek aan spelritme waardoor je onnodig tactische missers begaat, noem maar op. Het spelplezier wordt er dan ook niet beter op, wat weer consequenties heeft voor de volgende pot. Ik denk dat dat wel degelijk een rol speelt.
    Rob en ik zijn redelijk constant als het gaat om ratingniveau – natuurlijk niet zonder een gelukje hier en daar, maar als je naar de gemiddelde tegenstand en score kijkt denk ik dat ik mijn geval best aardig heb gepresteerd de afgelopen jaren. Natuurlijk zetten negen potten of minder per jaar geen zoden aan de dijk, zoals Danny zegt. Misschien dat ik volgend seizoen weer intern bij DD ga spelen. Dat beviel me goed, behalve de vermoeidheid op het werk. Maaike en Danny kunnen natuurlijk moeiteloos mee in de eerste klasse, maar dat geldt (aan de lagere borden) evenzeer voor mij en Frank. En de rest zou in potentie ook veel beter moeten kunnen dan nu, maar verder denk ik inderdaad dat we er weinig te zoeken hebben als je naar de andere teams kijkt, maar toch is het wel vaker clubs gelukt zich te handhaven etc. Jammer genoeg is het vraagstuk hoe we ons kunnen versterken nu niet relevant meer. Dat zou makkeliijker zijn geworden met promotie: een sponsor vinden, sterke spelers aantrekken.
    Michel de Wit vertelde me op het NK snelschaken voor clubteams een aantal jaar geleden dat hij en andere teamleden spelers als Dgebuadze uit eigen zak betaalden om ze te laten meedoen, en kijk nu eens waar Charlois staat. Misschien moeten we het zo doen? Daarnaast weet ik niet hoe de club er voorstaat, maar volgens mij is er al jaren een reserve van 10.000 of daaromtrent. Wellicht een keer investeren in een paar versterkingen en daarnaast inzetten op de opleiding van nieuwe Danny’s en Maaikes (overigens ben ik er altijd voorstander van om jeugdspelers zo hoog mogelijk te laten spelen. Dus de huidige jeugd zou met een paar senioren in een lager team moeten opgaan. Meteen iets hoger spelen met meer weerstand is beter dan in klasse 4 beginnen).

    Daarnaast is er nog iets met druk. Als er druk op het team staat presteert iedere individuele speler ook minder goed (zoek de wedstrijden tegen de concurrenten er nog maar eens bij van de derde klasse tot en met de afgelopen seizoenen. Ik geloof niet dat we van veel concurrenten hebben gewonnen).

  2. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 23 april 2015 at 07:21

    Overigens zou ik mijn geld op HWP zetten als het om promotie ging.

  3. drulovic
    drulovic 23 april 2015 at 09:28

    Ja, HWP zal hoogstwaarschijnlijk promoveren. Hoewel ook zij er natuurlijk niets van kunnen.
    Frank: natuurlijk maken wij niet zo veel progressie meer door als Maaike, en ik speelde een aantal potten wat ongelukkig, maar om nou te zeggen dat wij op een lager bord moeten plaatsnemen, dat gaat weer een beetje ver.

  4. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 23 april 2015 at 10:58

    Dat wilde ik ook niet suggereren. Enne, ik was nog wel van plan progressie te boeken (ook al lijkt de curve van de rating dat tegen te spreken).

  5. drulovic
    drulovic 23 april 2015 at 11:13

    Oja, ik ook wel, maar 100-200 ratingpunten per jaar zit er misschien niet meer in. Voor mijn 40e moet het evenwel lukken om grootmeester te zijn.

  6. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 23 april 2015 at 12:17

    🙂 ik neem genoegen met structureel 2300+

  7. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 23 april 2015 at 19:12

    Ik kijk uit naar je analyse Frank.

  8. Peter van Diepen
    Peter van Diepen 23 april 2015 at 22:06

    Ik weet niet meer precies wat ik over Shannon’s partij tegen Wim heb gezegd, maar ik weet nog wel dat ik tijdens de partij niets begreep van haar Kf8 en Th8. De varianten zijn interessant, maar het geheel begrijp ik nog steeds niet. Deed Shannon het goed? Heeft ze geluk gehad? Maakte ze het ingewikkeld genoeg?

  9. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 24 april 2015 at 10:08

    Ik wil je graag van dienst zijn Peter, maar je lijkt me een beetje gemakzuchtig. Ten eerste heb je niets tegen mij gezegd over Shannon, maar je hebt het zelf geschreven in je verslag, zoals je na had kunnen gaan. Ten tweede, een zet als 11…Kf8 moet wel zoals je zelf zou ontdekken als je even de moeite had genomen je in de stelling te verdiepen. (11…Dd7 12.Pxd6+ pats boem) Ten derde, maak je eigen werk eens overzichtelijker door zetnummer aan te brengen. Zo zou je ontdekt hebben dat Th8 een broertje was van Franks Th1, alleen Shannon kon het zonder toren af!

  10. Avatar
    Theo 24 april 2015 at 12:33

    eh Willem wat is jouw rating, en wat is Peters rating…

  11. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 24 april 2015 at 16:45

    Rating is geen excuus om niet zelf te denken toch Theo?

  12. Avatar
    Theo 25 april 2015 at 12:57

    Frank wat prettig dat je eens reageert op me, ik ben helemaal prettig verbaasd.

    Je hebt natuurlijk geen ongelijk maar nadenken over een stelling met een rating van onder de 1600 of nadenken met een rating zoals die van willem lijkt me toch wel enigszins anders, met dus ook een andere uitkomst, toch Frank?

  13. Peter van Diepen
    Peter van Diepen 25 april 2015 at 13:38

    Wim,

    Ik bedoel de stellingen met Kf8 en Th8. Ik begreep de zet 11…Kf8 natuurlijk wel. Ik begreep tijdens de partij (ik zat naast haar) gewoon niet hoe Shannon verder moest. Waren haar keuzes goed?

    Ik heb niet het verslag geschreven over het tweede. Dat was Rob Freer. Waar en wat had ik over Shannon gezegd of geschreven?

  14. Frits Leenart
    Frits Leenart 25 april 2015 at 17:17

    Als je denkt dat je denkt. zit je soms te dromen

  15. Frits Leenart
    Frits Leenart 25 april 2015 at 17:23

    En..als de eerste indruk genoeg was om te begrijpen wat je ziet, zou alles veel eenvoudiger zijn.

  16. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 26 april 2015 at 08:47

    Maar Theo, ik reageer toch altijd op je? Natuurlijk is het moeilijker met1600, toegegeven. Maar ook met 2200 is het niet makkelijk.

  17. drulovic
    drulovic 26 april 2015 at 10:31

    Voor alle spelers met een rating van circa 151 heb ik nog wel een opgave, waarmee ik gisteren in 1 zet een stuk weggaf in gewonnen stelling. Hoewel, ik denk dat het zelfs voor iemand met een rating van 151 geen uitdaging is.

    Voor mij is het waarschijnlijk beter om helemaal met schaken te stoppen. Het stadium van dommerik ben ik al lang en breed gepasseerd.

  18. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 26 april 2015 at 11:23

    Kunnen we dan een tweetal oprichten Frenk?

  19. Dirk van der Meiden
    Dirk van der Meiden 26 april 2015 at 13:27

    Het 2e team wint met 5,5-2,5 van Sneek 2. Verslag volgt.
    Ik ben overigens benieuwd naar ‘het protest’ van het derde. Waar gaat het over?

  20. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 26 april 2015 at 16:49

    Maatjes
    Het is lang geleden dat ik in De Pilaren kwam en er ook nog eens een rapid toernooi won. Maar mijn vrouw en ik komen er wel regelmatig langs op onze route door de stad en ik kan niet nalaten altijd nog een blik naar binnen te werpen om mij de voortreffelijke erwtensoep te herinneren die na afloop van het schaaktoernooi het hongerige schaakersvolk werd voorgeschoteld. Kortgeleden werd ik op zo’n loopje aangehouden door een medewerker of bezoeker van de Pilaren, die mij zwijgend wat frommelige bloknootvellen overhandigden. Op het eerste vel viel mij in grote letters de notatie ‘Kf8 en Th8’ op en ik begreep meteen dat ik hier een kladversie van Peter van Diepen’s reactie op mijn analyse van de partij van Shannon Vlaar betrof. Ik vroeg de medewerker/bezoeker of hij me wat meer kon vertellen over hoe het stuk tot stand was gekomen. Hij knikte instemmend en nadat we een rustig plekje hadden opgezocht en mijn vrouw een modezaak was ingedoken kon ik dankzij mijn bron en de aantekeningen het volgende relaas reconstrueren.
    Aan het begin van de avond van donderdag 23 april, zat er maar één man aan de bar bij De Pilaren. Hij had een bloknoot voor zich liggen waarin hij aantekeningen maakte en onder bereik van zijn rechterhand een biertje. Schakers zouden hem meteen herkennen, hier zat de ijverige wedstrijdleider van De Waagtoren Peter van Diepen. Het duurde even, maar uiteindelijk kreeg Peter gezelschap van twee schaakmaten. Gedrieën bogen ze zich over de tekst die Peter reeds aan het papier had toevertrouwd. Maar hij was niet veel verder gekomen dan ‘Kf8 en Th8’. Je moet geen schaaktechnische vragen stellen Peter, zei een van zijn maten, want dan overtroeft Andriessen je toch. Maar in dat geval hebben we toch Theo achter de hand zei de andere maat. Maar als we nu eens iets gewoons vragen als ‘deed Shannon het goed?’, daar kan hij niet veel mee, zei Peter terwijl hij te gelijker tijd een bierschuimpje van zijn bovenlip blies. Dit schuimpje kwam midden op zijn bloknoot terecht wat grote vlek veroorzaakte en een lachsalvo bij de schaakmaatjes. En vervolgde Peter, wat denken jullie van ‘heeft ze geluk gehad?’ De maatjes knikten instemmend. En tenslotte bedacht ik nog ‘Maakte ze het ingewikkeld genoeg?’. De maatjes waren even stil, maar toen riepen ze in koor ‘dit is geniaal’. Dat is tegen het zere been van Andriessen. Daar heeft hij niet van terug, Van hem mag je immers niet combineren en moet je de partij zo snel mogelijk uitschuiven.
    Het was inmiddels tegen tienen en Peter maakte zich op zijn reactie per mobiel te versturen. De maatjes pakten een schaakspel en met Peter erbij werd het nog echt gezellig.

  21. Shannon
    Shannon 26 april 2015 at 17:28

    @Peter: Waren mijn keuzes goed? Ja, want ik heb gewonnen. Heb ik geluk gehad? Natuurlijk, maar zeker niet vanwege Kf8 of Th8. Was het ingewikkeld genoeg? Geen idee, moet dat dan?

    @Wim: Interessante analyse. Na een paar wilde zetten besloot ik op de 6e zet dat het tijd was om iets “verstandigs” te doen met 6…e6. Overigens was ik van plan om op 7.Pxg4 Pxg4 8.e4! te reageren met 8…Pxd4.
    Hierbij verover ik in ieder geval 2 pionnen en een toren (tegen 2 paarden). Dit leek me voldoende compensatie.

  22. Shannon
    Shannon 26 april 2015 at 17:39

    … Maar ik zie nu dat 8…Pxd4 niet goed is vanwege bijvoorbeeld c3.

  23. Peter van Diepen
    Peter van Diepen 26 april 2015 at 23:27

    Vreemd stukje, Wim. Donderdag was ik niet in de Pilaren…

  24. Avatar
    Theo 27 april 2015 at 01:56

    Willem leuk dat ik in een fantasie verhaal van je een rol speel. Alleen dicht je me iets toe wat niet bij mij past. Dat ik evt bereid ben om mensen te steunen, daar sta ik achter, echter de andere suggesties die je doet, nee dat is niet mijn stijl, daar doe je me tekort mee. Eerlijk gezegd begrijp ik ook niet waarop dat je baseert

  25. Dirk van der Meiden
    Dirk van der Meiden 27 april 2015 at 11:45

    Dromers en dommeriken kunnen beter niet zitting hebben in een bestuur.

  26. Avatar
    Theo 30 april 2015 at 00:25

    Willem het had je gesierd als je een reactie had gegeven op zowel Peter als mij

  27. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 1 mei 2015 at 09:55

    Ik heb met verbazing kennis genomen van jullie laatste reacties. Geen idee wat ik daarmee aanmoest, daarom zweeg ik maar. Mocht ik met mijn bijdrage ‘maatjes’ iemand diep in zijn ziel getroffen hebben, dan is dat spijtig en jammer, want ik had op wat meer geestelijke weerbaarheid gerekend.

  28. Peter van Diepen
    Peter van Diepen 1 mei 2015 at 12:57

    Wim, je noemt mij gemakzuchtig en je verwijst zelf naar een artikel dat ik niet heb geschreven. Dat kan natuurlijk niet.

    Over je stukje ‘maatjes’ is inmiddels al genoeg geschreven.

  29. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 1 mei 2015 at 16:06

    Dat keurige verslag van het tweede was inderdaad afkomstig van Rob Freer. Ik verwissel jullie wel eens of beledig ik hiermee iemand.

  30. Avatar
    Theo 1 mei 2015 at 23:55

    Willem aangezien ik nooit in je berichtgeving voorkom was ik heel verbaasd over de rol die ik kreeg van je. Dit heeft dan niets met geestelijke weerbaarheid te maken, maar blijkbaar met een soort humor die ik niet van je ken. Fijn dat je nu gereageert hebt.
    Dus zand erover

Leave A Comment