Willem Andriessen

Modelpartij van Maaike Keetman

Een van de meest geanalyseerde openingen is ongetwijfeld de Draken-variant van het Siciliaans. Ik herinner mij dat Sosonko, die min of meer aan de Draak was blijven hangen –een van zijn eerste trainers in het pionierspaleis te Leningrad leerde hem de Draak en deze ‘jeugdzonde’ bleef zijn schaakleven beheersen ook al vond hij zelf dat deze opening eigenlijk helemaal niet bij zijn schaakstijl paste. Sosonko dus en met hem anderen, analyseerden bepaalde varianten tot het eindspel toe. Er bestaat zelfs een variant die is uitgeplozen tot een stelling van koning met vier pionnen (zwart) tegen koning, toren en één pion.
Wie de Draak speelt moet een studiehoofd hebben of een subliem stellingsgevoel. De tegenstander van Maaike –een dertiger in de kracht van zijn leven, maar waarschijnlijk met een drukke baan en te weinig vrije tijd- had beiden duidelijk niet. In elk geval had hij het twaalf pagina’s tellende artikel van Tiviakov uit 1997 over deze variant niet bestudeerd en hij bleek ook niet aan te voelen hoe hij zich tegen de dreigende koningsaanval van Maaike teweer moest stellen.
Uiteraard kende Maaike het artikel van Tiviakov, dat twee jaar voor haar geboorte werd geschreven, ook niet, maar ze bezit iets anders, talent en een fijn gevoel hoe een koningsaanval af te ronden. Dit alles wetende mag het geen verrassing zijn, wat er in de diagramstelling geschiedde:

imageDiagram na 17…Rg8 uit Keetman-Van Velzen

Maaike sloeg toe met 18.e5! dxe5 19.Pe6!! met als pointe dat zwart na 19…De8 20.Dxh7+ wordt mat gezet. Haar tegenstander gaf noodgedwongen de dame, maar moest spoedig bemerken dat Maaike hem veruit de baas was, zoals u hier kunt vaststellen.

9 Comments

  1. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 1 oktober 2014 at 14:10

    Ook schaakstukjes zitten vol fouten. Zo had ik aanvankelijk onder het diagram bij 19.Pe6 een uitroepteken geplaatst, maar bij de laatste controle vond ik dat toch wat overdreven en verwijderde het teken met het ‘bordenwissertje’. Althans, zo dacht ik te hebben gehandeld, maar gedachteloos moet ik toch weer het uitroepteken aangeklikt hebben.
    Sorry Maaike, een fraaie partij een goede zet, maar die uitroeptekens moet je daar even wegdenken!!

  2. WimDriessen
    WimDriessen 1 oktober 2014 at 14:14

    Gefeliciteerd Maaike met deze uiterst fraaie partij. Je doet me denken aan Fischer in zijn jonge jaren. Correct, doelgericht en doortastend. Klasse. Ik heb genoten bij het naspelen. Ik hoop er dit seizoen nog veel meer te zien.

  3. drulovic
    drulovic 1 oktober 2014 at 17:30

    Nooit begrepen dat mensen vrijwillig de Siciliaanse Dragonder spelen.

  4. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 2 oktober 2014 at 20:12

    Inderdaad is Pe5 so wie so beter dan Pa5. In dat geval zou zwart na Lh6 Lxh6 benevens Txc3 en Da5 kunnen spelen – hoe het dan staat weet ik niet. Wat schrijft Tiviakov daarover?

  5. Willem Andriessen
    Willem Andriessen 3 oktober 2014 at 09:21

    Ik heb het artikel nog eens even vluchtig nagekeken Frank, want eerlijk gezegd boeien die Draakjes me niet zo erg. Pe5 is natuurlijk veel beter dan Pa5 omdat soms ook Pxf3 en Lg4 mogelijk is. Ik zag wel dat een dame op a5 meestal met Pb3 wordt weggejaagd of wit zorgt ervoor dat hij een Txc3 met Dxc3 kan beantwoorden.

  6. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 3 oktober 2014 at 11:03

    Als e4-speler met een neiging naar onverantwoord scherp spel, boeit de draak me zeer. Maar ik begrijp het wel hoor Wim! Ik denk trouwens dat het wel goed is voor je gevoel voor gevaar.

    Wat ik bedoelde was dat je door de dreiging Txc3 benevens Da5 de optie Lh6 vaak goed kunt beantwoorden met Lxh6 (al dan niet met of zonder open h-lijn) en dat in veel varianten een vroeg Lh6 niet goed is juist vanwege Lxh6 en dan Txc3. Ik vroeg me alleen af of dat in dit specifieke geval ook voldoende compensatie zou geven. Ik zal eens op zoek gaan in mijn standaardwerkjes. Misschien tijd voor een leuk artikeltje over de Joegoslavische aanval en andere riddenverhalen.

  7. drulovic
    drulovic 3 oktober 2014 at 20:00

    Het kostte enkele uren, maar ik heb ergens een reactie van Frank gevonden zonder het woord benevens.

  8. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 3 oktober 2014 at 20:34

    Ik ben lid van de vereeniging ter behoud ende promotie van verlorengegane woorden in het Nederlandsch. Mijn doelstellng is om het woord benevens alsmede het woord alsmede te behouden voor toekomstige generaties. Het komt door Euwe en Mührings (uitstekende) serie “Zoo leert men goed schaken” Maar aan de andere kant: het woord “knoeffen” staat ook nog steeds niet in de Van Dale.

  9. Avatar
    Frits Leenart 4 oktober 2014 at 11:12

    In dit verband vraag ik ook aandacht voor het behoud van het woord ‘niettegenstaande’.

Leave A Comment