YdR

Wachtebeke IM-toernooi 2019 – Danny en Yong-Hoon spelen invitatietoernooi over de grens

Onze beide topspelers uit het eerste team, IM Yong-Hoon de Rover en FM Danny de Ruiter speelden een invitatietoernooi in België. Voor Danny een mooie gelegenheid om de eerste stap op weg naar de volgende titel te zetten. Spannend en chaotisch was het onderlinge treffen van onze kopmannen in de vijfde ronde. Yong-Hoon, die als favoriet aan het toernooi begon, beschrijft het toernooiverloop en analyseert enkele cruciale momenten in zijn en Danny’s partijen.

Dit jaar speel ik voor het 3e seizoen in de Belgische competitie voor het eerste team van Wachtebeke uit het gelijknamige plaatsje Wachtebeke, onder Antwerpen vlakbij de Zeeuwse grens. Elk jaar wordt door deze club een tienkampentoernooi georganiseerd met als publiekstrekker een IM tienkamp. Afgelopen jaren was ik verhinderd maar dit jaar vond ik dat ik mee moest doen, vooral ook omdat ik mede de IM titel behaald heb door het spelen voor Wachtebeke 1 (de afgelopen 2 seizoenen scoorde ik 2 IM normen). Leuke bijkomstigheid was dat 3 teamgenoten, waaronder Danny, meededen en we gezamenlijk een huisje in Gent hadden gehuurd.

Het toernooi was een zwaar toernooi met 3 keer een dubbele ronde op een dag en daarnaast site events als een rapid- en snelschaaktoernooi. Hoewel het gezellig in ons huisje was met nachtelijke snelschaaksessies en ook andere spellen werden tot in de late uren gespeeld, kwamen we in een ritme met weinig slaap, weinig/geen voorbereiding en hierdoor veel blunders. Omdat ik de hoogst gerate speler was voelde ik ook een bepaald soort druk om op winst te spelen. Dit was gezien mijn vorm niet verstandig en diverse remisestellingen gingen hierdoor verloren. Door een aantal van deze pijnlijke momenten te delen hoop ik dat dit een therapeutische werking heeft en ik volgende week weer kan vlammen voor Waagtoren 1.

Om bij het begin te beginnen, het toernooi begon voor mij met een overwinning tegen een tegenstander die niet zijn toernooi had:

Hierna speelde ik tegen de nummers 3 en 2 remise, waarbij ik tegen IM Hautot iets teveel kreeg en tegen latere toernooiwinnaar Daniel Dardha zat er voor mij meer in. Inmiddels zat ik in het ritme van weinig slaap en begon blunders te maken. In de 4e ronde kon ik ondanks mijn geblunder met heel veel moeite en geluk remise maken. De 5e ronde tegen Danny was een bizarre partij die ik misschien nog een keer in zijn geheel analyseer.

Ronde 6 met zwart tegen een jeugdig talent was weer een slechte partij van mijn kant. Vooral omdat mij ontgaan was dat mijn tegenstander dezelfde opening 2 ronden ervoor al gespeeld had. Na een zet of 15 stond ik positioneel verloren. Door toch wat te ondernemen had ik een snelle nederlaag kunnen lijden, maar mijn tegenstander speelde het verkeerd en zodoende won ik alsnog.

Ronde 7 en 8 waren een dag na de CL wedstrijd van mijn favoriete club, tevens won ik die dag geheel onverwachts het snelschaaktoernooi en dit hebben we uitgebreid gevierd. De kater kwam letterlijk en figuurlijk een dag later. Die dag blunderde ik 2x in een remisestelling.

De laatste ronde wou ik goed afsluiten en kwam tegen de sterk spelende Sim Maerevoet, ik miste een goede mogelijkheid, daarna zat er weinig meer in de stelling en eindigde mijn toernooi in mineur.

Danny begon het toernooi goed met 4 uit 5, al had hij hier en daar het nodige geluk. De eerste ronde stond hij verloren, maar wist hij nog te winnen. In ronde 4 en 5 (tegen mij) konden tegenstanders remise maken, maar gingen dit uit de weg. In ronde 6 verloor Danny met wit verrassend van de dit toernooi slecht in vorm zijnde Jasper Beukema. Dit had tot gevolg dat hij in het restant nog 2,5 uit 3 nodig had voor een norm. Toen volgde de nacht na de CL zege op Real en werd er helaas niet veel meer gescoord. Nog 2 halfjes waarmee Danny op 5 uit 9 kwam. Goed voor de verrassingsprijs tijdens de prijsuitreiking wat als aanmoediging gezien kan worden om volgend jaar wel toe te slaan.