rob freer

Science Park Amsterdam (SPA)

By Published On: 20 juli 2018Categorieën: Overige Toernooien, VerslagenViews: 19642s Reacties on Science Park Amsterdam (SPA)

In Amsterdam werd van 7 t/m 15 juli op het Science Park het traditionele schaakfestival gehouden dat in de volksmond als het ‘SPA bekend staat. Het toernooi bestaat uit een open sectie onderverdeeld in A, B, C en D. Verder kent het dagvierkampen, weekendvierkampen en een studentenkampioenschap. Het is een prachtig opgezet schaaktoernooi met een toch wel zeer behoorlijk prijzenfonds. Waarom er niet veel sterke spelers, zoals in eerdere edities, op dit evenement afkwamen, is voor mij een raadsel. Dit jaar telde slechts vier IM’s en zeven FM’s. De organisatie zal zich ongetwijfeld hierover beraden.

Niet onopgemerkt (13 juli) heb ik de mooie leeftijd van 70 bereikt. Ook bij mij is, net als bij Frank van Tellingen, het schaakvuur nog lang niet gedoofd, En om niet de hele zomer niets te doen, speel ik gewoonlijk zomertoernooien in Amsterdam en Vlissingen. Ook dit jaar toog ik naar A`dam. Ik bleek in de B-groep als 31e geplaatst (rating 1892) en de enige vertegenwoordiger van de Waagtoren in de “Open” sectie.

In de dagvierkampen deed Johan Plooijer mee en in de weekendvierkampen speelden Ronald Groot en Johan Plooijer.

In het begin was ik duidelijk niet bij de les. In de 1e ronde speelde ik aan een zgn. live-bord (bord 3) met wit tegen Peter Poncin (rating 2019). Na 18 zetten bod hij (in een gelijkwaardige stelling) remise aan hetgeen ik accepteerde. Reeds in deze 1e ronde bleek hoe sterk de opkomende jeugd is: slechts 2 van de eerste 11 geplaatsten wisten te winnen, 5x werd er door de lager gerate speler gewonnen.

In de 2e ronde ging ik met zwart tegen Melvin Holwijn (1956) snel in de opening in de fout (zet 10) herhaalde dit op zet 15 en kon na een bok op zet 28 opgeven. In de 3e partij (met wit tegen Dennis Mienis 1945) speelde hij een voor mij onbekende variant in de CaroKann doorschuifvariant (5, ,,, Da5+) Tot en met zet 10 bleek achteraf theorie. Ik week op zet 11 af met een pion-offer die hij niet aannam, maar durfde vervolgens niet heel scherp voort te zetten. Lang bleef het gelijk maar na een reeks mindere zetten kreeg zwart langzaam maar zeker de overhand. De problemen groeiden me over het hoofd en na een aantal rake zetten kon ik het dreigende mat niet meer afwenden. In ronde 4 speelde ik(met zwart) tegen Rob Tijssens (1826) die ook in de hoek zat waar de klappen vielen. Ik had me voorgenomen geen gekke dingen te doen, deed het toch maar kon met een bloedneus ontsnappen (remise). Ik moet zeggen dat op dat moment ik het liefst thuis was gebleven, stoppen met dit voor mij onbegrijpelijk spel. Misschien is vinoloog iets voor mij? Zoveel te proeven…. Toch maar niet.

In ronde 5 mocht ik met wit aantreden tegen een van de jonge toekomstige talenten (voor zover ze het niet al zijn). Surprise, surprise: hij speelde Frans. Keurig de Steinitz-variant (1.e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 Pf6 4. e5 Pfd7). Hyper modern. Kun je aan de jeugd overlaten. Even z’n kennis en inzicht testen met 9. Pe2 waar 9. … dxc5 normaal is.. Hij antwoordt 9. … b6. Jammer, maar hij snapt het wel. (9 … b5 is beter). Om een lang verhaal kort te maken: ik won, ook nog mooi. Het zelfvertrouwen nam iets toe.

Ronde 6 brengt me Mark Bloem (1931) als tegenstander. Kennelijk had hij iets voorbereid, want hij speel de Tarrash (1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pd2). Ik had 2 partijen gevonden waarin hij de doorschuifvariant speelde. Op het moment dat ik wat beter kwam te staan ruilde hij van alles. Nadat de wolken waren opgetrokken bleek dat er een remise-eindspel over was.

In ronde 7 moest ik het opnemen tegen Floris Golbach (1962). Weer Frans en weer de Steinitz. Lang was ik in de veronderstelling dat we de partij Caruana – Akobian uit het laatste Amerikaans kampioenschap volgden. Ik had de partij vluchtig doorgenomen, echter niet op de details gelet en zonder bord. Ik speelde dan ook vol vertrouwen 9. h4. Hoewel mijn tegenstander zo’n 55 minuten aan zijn volgende zet spendeerde, vond hij niet de weerlegging. Er volgde een spannende partij waarbij zwart enkele goede kansen miste en wit de druk bleef opvoeren. Uiteindelijk bezweek zwart en gaf op zet 24 op. Thuis bleek dat we, met verwisseling van zetten,  een correspondentiepartij Bauer – Loeschnauer hadden gevolgd. Deze stond ook in Yearbook 127.Ik zal er serieuzer naar moeten kijken.

De volgende dag had ik het gevoel dat Caïssa mij gunstig gestemd was. Graham Burton is een gepensioneerde hoogleraar die ik een aantal jaren al ken. Vroeger speelde hij in de A-groep maar is qua rating wat achteruit gegaan en staat nu op 1988. Ook hij speelde onder zijn “normaal” niveau. Ik wist dat hij de doorschuifvariant speelt tegen het Frans. Waar ik mee bezig was weet ik echt niet, maar niet met de partij. Wat er tijdens de partij gebeurde valt onder de noemer “belachelijk”. Ik wil er verder geen woorden aan vuil maken. Ik won wel en nog wel het eindspel K+T+L tegen K+T.

Een beetje chaos in de 9e ronde, Omdat veel van de jeugdspelers geselecteerd waren voor de Glorney-Cup (die uit 4 afzonderlijke toernooien bestaat) en sommige deelnemers met afzeggen en/of wel spelen onduidelijk waren, werd er laat in de avond een nieuwe indeling rond gemaild. Helaas zag ik deze pas de volgende ochtend. Te laat om nog iets voor te bereiden. Dan maar op goed geluk.

Overigens: de deelname aan de Glorney-Cup kostte Kasper Bleeker(geboren in 2005) minimaal 100 Euro. Hij stond na 8 ronden met 7 uit 8 bovenaan. 2 spelers stonden op 6,5 punten: Joan Reinders en Gilian Honkoop (geboren in 2003). De nummer 4,5 en 6 op 5,5 punt. Joan verloor, maar Gilian won en werd zodoende ongedeeld winnaar van de B-groep met een 1e prijs van 450 euro. Kasper ontving voor z’n 2 plaats slechts 250 euro.

 

In deze 9e en laatste ronde speelde ik met zwart tegen Frits Veenstra (1837). Het toernooi duurde voor hem te lang. Zonder noemenswaardige tegenstand werd hij van het bord geschoven.

Zodoende eindigde ik op de 13e plaats met 5,5 punt (TPR 1989) en een overscore van +1,21

2 Comments

  1. TF
    TF 20 juli 2018 at 19:38

    Prima gespeeld toernooi, Rob !

  2. TF
    TF 21 juli 2018 at 11:18

    Naast Johan en Ronald deden overigens ook Richard van Diepen (weekendvierkamp C, 2,5 uit 3 !) en Peter Hoekstra (Groep A – 4 uit 9) mee en deden beide heren bovendien goede zaken!

Leave A Comment