greatron12003

47 jaar schaken, 43 jaar Hoogovens, Corus, TATA, 35 jaar schaken in Alkmaar bij diverse schaakclubs

Het is 19 januari 2018?! Misschien voor de 42ste keer deelnemer, begonnen in een heel oud café de Zon in de zijzalen met de gezelligste mensen van het toernooi.

Dat café waar je als 16 jarige, ik had gespijbeld die dag. Want ik was een jaren 70 puber. Wist het allemaal in het leven, even niet meer zo goed, 1 ding wist ik wel, ik droomde nog een beetje, wist eigenlijk al wel beter, maar toen nog even niet! Ik wilde beroepsschaker worden. U leest de titel?! Het is er niet van gekomen!

Maar zo als ik geleefd heb en gelukkig nog doe, misschien wel 200 toernooien, ik had ze af moeten turven. Zelfs dan was ik waarschijnlijk wel de tel kwijt geraakt.

De dag van dat spijbelen, was niet de eerste schaak dag aldaar. Als 15/16 jarige aldaar, je komt in hotel Kennemerduin, het Heliomare centrum van nu, pal bij de bushalte in de bocht voor de Moriaan. Ik schaak 5 jaar op dat moment, als 11 jarige het geleerd van mijn broer, het iets beter geleerd door wijlen jan Muijen. Als 15/16 jarige, mag je naar Weenink, toen was school zeker zo belangrijk als heden ten dage en de pubers kregen nog met moeders harde handen, als ze het leven niet zo goed in eigen handen wisten te houden.

Niets ten nadele van mijn moeder, pubers waren in die tijd zo lastig als in de tegenwoordige tijd. Het hielp bij het leren nemen en geven. Ik mocht naar de senioren, op voorwaarde ik moest het goed doen op school. Om het kort te houden, de liefste was ik zeker niet, via de harde weg, het hier en daar toch wat aannemen, heb ik het in het leven weten te redden met schaken en werken.

De dag van het spijbelen, kwam ik een leraar in café de zon tegen. 1 van die vele geweldige mensen, hoezo Ronald erg dat je spijbelt?! Heerlijk geschaakt die avond, ik zat geloof ik met wijlen Meneer van Blarcum, nog in de groep ook, won ook nog van hem en ben die avond heerlijk aangeschoten naar huis gegaan, als vele keren daarna.

Goed beste schakers, ooit in hotel Kennemerduin, na 5 maanden Weenink (Voormalig topschaker), het voor het eerst geprobeerd tegen een sterke senior, bij Weenink natuurlijk ook al. Maar bij hoogovens als 15/16 jarige in de wereld van mij toen, het waren in mijn ogen in de wereld van nu bekeken, allemaal profs.

Ik werd verschrikkelijk geplet, ontmoette ook nog de aardige Kick Langeweg, die zo een jong onzeker jongetje toch nog wel een prettige schaak middag wilde geven. Dat is gelukt, verkocht was ik toch al aan het schaken.

19 januari 2018 TATA heet het nu! Je komt er weer, spelen tot de 28ste.

Je slapen al wat grijzer, de oude maten ondertussen, van die 43 jaar, wat er nog leeft, je komt ze weer tegen. Hans Nuijen, toernooi vriend van het eerste uur. 1,5 jaar ouder als ik. Met Hans liep ik als 16 jarige naar de eerste toernooien (voormalig Lasker in Uitgeest), we gingen naar Dieren, ik zat als lastige??? Jongen achter Peter Poncin aan op een voetbal veld. Niet te veel van voorstellen?! We hebben er afgelopen TATA weer heerlijk om gelachen! Hans is op meerder gebied 1 van die helden in mijn herinneringen. Ron de Brie, teveel om op te noemen.

2018, een 19 jarig kereltje, met de uitstraling, die ik 43 jaar terug had, een brilletje op. Vorig jaar zaten Jan Poland en ik, nog met hem en zijn moeder op de scheidsrechter cursus. Met het uiterlijke verschil ik had de bouw van toen Meat Loaf 1 van mijn bijnamen in die tijd, dat haalt het ventje bij lange niet. Goed joch overigens.

Jan Poland 1980, wijlen Ger van de Acker 1 van de voormalige wedstrijdleiders, dan al ziek, die hoogovens was 1 van zijn laatste kunsten, een man als ongeveer Ger van het Veen. Schaken, leven blijf het doen tot het laatst in welke conditie dan ook.( ik ben ondertussen ook bij Pat Mat beland) Weenink en Patmat, fusie, is de huidige Wijkertoren. Jan of ik word een talent genoemd, in dan denk ik mijn derde 10 kamp, na groep 9 en 8.

Ik kan niet bevroeden, dat ik na 1,5 jaar Castricum, met ook het spelen op de vereniging aldaar, in Alkmaar beland. Ik ontmoet wederom Jan Poland, want ik zoek ook in Alkmaar mensen uit mijn Velsense, Beverwijkse en Castricumse tijd en zo beland ik bij ) 0-0-0 onze Waagtoren ondertussen.

Het afgelopen toernooi 1 van die vele moeizame. De nodige vierkampen, met een aantal overwinningen, voor altijd heel blij mee. Nooit de week vierkamp. De 10 kampen, groep 7, 6 en 5 won ik een keer, blijft in mijn herinnering. Dit toernooi eindig ik moeizaam als achtste, met gelukkig nog een schoonheid van een overwinning op Raymond Brandsma 11 jaar, een nu nog kleine, meen ik al Noord – Hollands kampioen in zijn leeftijd, een ijzersterk schakertje, nu al in de dop, vorig jaar in beschonken toestand, word ik door kleine Ramond geveegd in een rapid toernooi in Hoorn, (Ik weet wie ik voor mij heb), Deze keer nuchter en alle winden mee, speel ik zeker geen correcte Caro – Kann, maar de rest van de partij verdraagt meer als het daglicht. Voormalig dorps genoot Cor Groot, zet op mijn facebook, koester deze overwinning Ronald. Ik antwoord dat ik dat zeker zal doen.

Getraind door Anton Bakels een sterke speler uit Purmerend ooit 2100 en malle Ronald 1 jaar Purmerend in 2003, kegelde hem uit het beker toernooi, na een zwaarbevochten remise en omdat ik natuurlijk een veel lagere rating heb mocht ik toen door bekeren. Stond toen in het toen aanwezige reglement aldaar.

1 leuk ding nog, Meneer Harms nee niet van toen was geluk heel gewoon en dat is het, bent u vast met mij eens. Meneer Harms kent mij van de cursus schaak trainer eerste en tweede stap. De ontmoeting met Steven Boey 1 van die vele fantastische jeugdleerlingen. Rest mij de familie Poland en Mak en Freer te bedanken voor het mee eten en mee rijen gedurende het toernooi op hopelijk nog de nodige tata’s!

Ik sluit af met de partij tegen Raymond Brandsma.clip_image002

Beste waagtoren en andere mensen van verenigingen. Op de nodige TATA verslagen. Want het kan in deze tijd! Dat u vooral u zelf waardeert, ik vond het weer geweldig om dit te mogen doen voor u.

Ronald

Leave A Comment